Quartier Canal

Van oudste industrieterrein van hasselt naar hybride zone met een bonte mix aan bedrijvigheid

Quartier Canal is het oudste industriegebied van Hasselt, gelegen aan de rand van de stad. Begrensd door de Grote Ring, het Albertkanaal, de Sasstraat en de Kempische brug.

Zone van hoge bedrijvigheid

De intrek van de Drumschool/Muziek-O-Droom in een leegstaande opslagplaats aan de Bootstraat in 1993, legde de kiemen voor wat we nu een hybride omgeving noemen: een gebied waar traditionele industrie, kantoren, opleiding en cultuur een mix vormen die onmogelijk nog onder één noemer te vatten valt. Tenzij misschien onder 'bedrijvigheidszone'. 

Het voorbije decennium werden verlaten graanmolens in gebruik genomen door architecten, cateraars, creatieve dienstenbedrijven, cultuur- en jongerenorganisaties. In het verlengde van de Muziekodroom kwam de 'Rock Academy' van Hogeschool PXL. Nog altijd uniek in Vlaanderen. Het in onbruik geraakte VDAB-opleidingscentrum biedt tegenwoordig ruimte voor experiment rond het thema stedelijke ontwikkeling. 

Limburgse Molens Quartier Canal Trichterheide

de Oudste industriezone van Hasselt bruist nog altijd van bedrijvigheid dankzij een actieve mix van industrie, diensten, onderwijs en cultuur.

Vernieuwing is noodzakelijk. Niemand die daaraan twijfelt. Maar vernieuwing vraagt ook inspanning.

Nieuwe activiteiten zijn immers niet altijd even compatibel met de al jarenlang aanwezige. Een zeventienjarige fietser met een gitaar op de rug verwacht je niet op dezelfde rijstrook als een truck die staal komt lossen. En waar parkeer je in een wijk die daar helemaal niet voor ontworpen is? Om maar enkele voorbeelden te noemen.

Nieuwkomers werden door de gevestigde bedrijven bovendien niet altijd even enthousiast onthaald. Want dat de muur van jouw bedrijfsgebouw geen levensgroot publiek urinoir is, en de straat geen stort, moet aan sommige feest- of concertgangers blijkbaar worden uitgelegd. Maar zodra dat in constructief overleg is gebeurd, en gepaste maatregelen zijn genomen, kan iedereen weer door dezelfde straat. Meer nog, door dezelfde deur, naar hetzelfde feestje. Als betere buren.

Unieke mix zorgt voor permanente activiteit

De combinatie van heel uiteenlopende sectoren is een van de unieke troeven van Quartier Canal. In tegenstelling tot een klassiek bedrijventerrein is er daardoor immers permanent activiteit. Wanneer arbeiders en bedienden aan het einde van de dag de riem afleggen, komt het culturele leven op gang. Tot de zon de volgende ochtend nevel tovert op het kanaal, en de cyclus zich herhaalt.

De Silo a2o MediaLife Villa Basta

verlaten graanmolens werden in gebruik genomen door architecten, cateraars, creatieve dienstenbedrijven, cultuur- en jongerenorganisaties

Het grote aantal werknemers per vierkante meter maakt van Quartier Canal bovendien een sterk voorbeeld van ruimtelijk rendement. Daartegenover legt het intensieve gebruik van de beschikbare ruimte druk op de leefbaarheid. Met mobiliteit momenteel als grootste bekommernis.

Maar bekommernissen hebben één groot voordeel: ze brengen mensen samen. En waar mensen samenkomen vinden ze niet alleen oplossingen voor hun besoignes, maar ontstaan ook nieuwe initiatieven. Om nog meer mensen samen te brengen bijvoorbeeld. De jaarlijkse Bicycle Drag Race op de laatste vrijdag van augustus, is daar wellicht het meest zichtbare van.

Onze ambitie? De aantrekkelijkste bedrijvigheidszone ter wereld worden.

Het unieke karakter van het gebied deed bij een aantal ondernemers echter een grootser plan ontstaan, met name om van Quartier Canal de aantrekkelijkste bedrijvigheidszone ter wereld te maken. Voor werknemers, werkgevers, klanten, studenten, cultuurliefhebbers, bewoners, bewuste bezoekers en toevallige passanten. Voor iedereen dus. Op elk domein.

De voortgang van dat plan zal zich op deze pagina's ontvouwen. Stap voor stap. En als jij zin hebt om daaraan mee te werken, ben je van harte welkom. Laat het ons gewoon weten, dan nodigen we je zeker uit op onze volgende bijeenkomst. 

Zie jij mogelijkheden tot verbetering van onze wijk? En wil je daar ook actief aan bijdragen? Laat het ons dan weten. Mensen als jou hebben we er graag bij.